High Society

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pozorovanie hviezd - marec

 

Vítam vás pri prvom marcovom pozorovaní oblohy. Dnes sme mohli byť  na časti našeho územia svedkami snehových prehánok, obloha však po nich ostala jasná. Priaznivé podmienky na pozorovanie hviezd by mali byť ešte v najbližších dňoch, na víkend sa má obloha zatiahnuť. Dnes sme môžeme pozorovať mesiac asi tak, ža ho pozorovať nemôžme J Je totiž nov.

A čo nás čaká ďalšie astronomické dni /noci? V neďeľu o piatej ráno bude Urán v konjunkcii so Slnkom, potom budú nejaké tie prelety sond, ktoré aj tak neuvidíme, tak to tu nebudem opisovať, ale čo je zaujímavé: v piatok (14.3.) jeden asteroid (2003 TMI) preletí tesne okolo Zeme!...a Mesiac bude v prvej štvrti, 15.3. bude Mesiac v konjunkcii s Marsom, 19.3. so Saturnom, 20.3. je jarná rovnodennosť  a zároveň maximum meteoritického roja Beta Leonidov. No a 21.3. máme spln. 29.3. je výročie preletu sondy Galileo (okolo Jupiterovho mesiaca Europa) a zároveň Mesiac v poslednej štvrti. Ďeň nato bude Mesiac v konjunkcii s Jupiterom. Nezabudnite, že z 29.3. na 30.3. sa posúva čas a my posunieme hodinovú ručičku o jednu hodinu dopredu.

Jarná hviezdna obloha je takým obrovským oknom do vzdialeného vesmíru. Pri pozorovaní oblohy totiž v tomto období hľadíme do oblasti pólu našej galaxie. Táto časť oblohy je chudobná na hviezdy, no vidíme do vzdialenejšieho vesmíru. Vzdialené galaxie sú však dosť slabé, takže na svoje si prídu skôr pokročilejší pozorovatelia s ďalekohľadom.

Ale poďme k veci: čo uvidíme na oblohe? Známa Kasiopea bude nízko nad obzorom. Známe zimné súhvezdie Orión nájdeme na západ od nej (najlepšie podľa výrazného Oriónovho pása). S končiacou zimou končí i pozorovateľnosť Býka, máme poslednú možnosť ho ešte v tomto období vidieť (viď. príloha), taktiež Veľkého psa. Toto súhvezdie nájdeme podľa jeho jasnej hviezdy Sírius (na západ od Orióna, keď urobíme cez tri hviezdy Oriónovho pásu čiaru a predĺžime ju, nájdeme Sírius). Ďalšie výrazné súhvezdia, ktoré môžeme pozorovať, sú Blíženci (nachádzajú sa nad Býkom). Blíženci sú známe zimné súhvezdie s dvoma jasnými hviezdami, dvojičkami (vedľa seba): Pollux a Castor. Ak máme Kasiopeu na východe a Býka na západe, Pollux a Castor by sa mali nachádzať rovno nad Aldebarom, najjasnejšou hviezdou v súhvezdí Býka. Vedľa nájdeme Raka a Leva s jasnou hviezdou Regulus, posledné spomeniem súhvezdie Vlasy Bereniky s výraznou skupinou hviezd Koma. Menej viditeľná je Hydra (pod Rakom), Malý pes a časť Panny s jasnou nhviezdou Spikou (pod súhvezdím Vlasy Bereniky), pod Pannou Havran. Na záver spomeniem ešte jedno súhvezdie: Poľovné psy. Nachádzajú sa medzi súhvezdiami Veľký voz a Vlasy Bereniky. Jeho najjasnejšia hviezda je Cor Caroli, pomenovaná astronómom Halleym na počesť anglického kráľa Karola I.

V prílohe môžete nájsť zobrazené spomínané súhvezdia (v texte sú vyznačené modro). Želám vám veľa nadšenia a trpezlivosti (tú veru treba pri pozorovaní hviezd v tomto období) i odolnosť voči chladu J

S pozdravom vaša ešte nedoliečená sestra Fibs*

súhvezdie Býk (v strede obrázku najjasnejšia hviezda Aldebaran):

súhvezdie Orión (všimnite si výrazný Oriónov pás - tri hviezdy pri sebe):

 

 

súhvezdie Veľký pes (na severe je Sírius):

 

súhvezdie Blíženci (lat. Gemini, na SZ jasné hviezdy Castor a Pollux):

 


Tulák po hviezdach | stály odkaz

Komentáre

  1. super
    :-)
    publikované: 06.03.2008 07:14:08 | autor: Sagi :-) (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014