High Society

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Namiesto úvodu

 

Drazí soudruhové z High Society, keďže, ako viete, máme v znaku (aj na šatkach) hviezdičky, bolo by celkom pekné, keby sme o hviezdičkách aj dačo vedeli. A tak som si povedala, že urobím na blogu novú tému: Tulák po hviezdach. Bude tam pozorovanie hviezd na daný mesiac, možno trošku aj z mytológie a nejaké zaujímavosti zo sveta astronómie. Taktiež by som chcela aspoň raz za mesiac robiť praktické pozorovanie nočnej oblohy, tak kto by mal záujem ozvite sa, termín dohodneme spolu. Najlepšie sa však hviezdy pozorujú okolo 23.00 (SEČ). Obdobie zimy je ideálne na pozorovanie nočnej oblohy, keďže noci sú dlhé...nevýhodou však je zima a mráz. Teraz, v marci máme ideálny čas, ešte stále sú dlhé noci, ale už nie je taká zima. Ak budete niekedy pozorovať hviezdy aj sami a niečo zaujímavé uvidíte, v tejto téme sa  môžete podeliť o svoje zážitky aj s ostatnými

Dočítala som sa, že viacerí astronómovia odporúčajú aj používanie tzv. bočného videnia = všímať si hviezdy, na ktoré sa nepozeráte priamo, resp. niektoré hviezdy uvidíte lepšie, keď sa pozeráte na bod vedľa nich (vážne to funguje, my s Kerehuom sme sa o tom sami presvedčili pri jednom pozorovaní hviezd, no vtedy sme ešte nevedeli, že sa to bežne používa pod pojmom „bočné videnie“, ako som sa neskôr dočítala). Môžete sa o tom presvedčiť napr. pri pozorovaní skupiny hviezd Coma (čo je najbližšia otvorená hviezdokopa) v súhvezdia Vlasy Bereniky, ktoré sa nachádza tesne pod jasnou hviezdou Gama...k tomu sa časom dostaneme bližšie.

        

      súťažná otázka:  Podťa čoho je pomenovaná téma (Tulák po hviezdach)???


Tulák po hviezdach | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014